Konsistensanpassad kost

Konsistens-
anpassad
kost

Konsistens-
anpassad
kost

Brandeye timbal köttbullar

Matglädje i alla konsistenser

God och tilltalande mat borde vara en självklarhet för alla, även för de med behov av konsistensanpassad kost. Brandeye har puréer av högsta kvalitet, formar för matlagning och kunskap vi gärna delar för att du ska kunna servera riktigt bra konsistensanpassad mat i din verksamhet. 

Måltiden viktig för de med dysfagi

Konsistensanpassad kost och förståelse för individens behov är viktigt för de som lider av dysfagi, det vill säga tugg- och sväljsvårigheter eller att man har svårt att föra maten till munnen. Det är inte bara äldre människor som drabbas. Vissa får dysfagi efter en operation och kan tillfälligt inte äta ”vanlig mat” medans andra kroniskt sjuka får äta konsistensanpassad kost livet ut.

Anna Philipsson Kostansvarig Brandeye

Här för att hjälpa dig

Anna Philipsson är kostansvarig hos Brandeye och håller utbildningar kring konsistensanpassad kost. Matlagning har alltid varit en stor passion. Anna är utbildad kock och har från sina 25 år i storkök lång erfarenhet av att laga mat där konsistens är en viktig faktor för gästen.

För mig är det en självklarhet att alla ska få äta gott efter sina behov. Många kök erbjuder friska personer flera rätter att välja mellan, medan de med dysfagi ofta hänvisas till en rätt som serveras mixad. Det skapar inte matglädje hos våra gamla och sjuka.

Låt oss lära er mer

Vi erbjuder praktiska och teoretiska utbildningar till alla som arbetar med kostfrågor inom kommun, landsting och den privata sektorn; vi vänder oss mot er som ordinerar konsistensanpassad kost, som upphandlar råvaruleverantörer och såklart till köksteamen som lagar maten. Utbildningen anpassas efter era behov. Ett vanligt önskemål är att själv kunna lagar timbaler och patéer som är fulla av smak och näring och samtidigt ser tilltalande ut för gästen.

Puréer av högsta kvalitet

Vi erbjuder ett brett sortiment högkvalitativa, näringsrika puréer med fantastisk smak och konsistens som gör det enkelt för dig att laga god konsistensanpassad kost. De är släta, styckfrysta för minskat matsvinn och enkla att använda i varma och kalla rätter. Sortimentet omfattar frukt & bär, grönsaker, kolhydrater och protein. 

Formar gör jobbet enklare

En broccoli blir godare om det ser ut som en broccoli, en kycklingfilé likaså. Vi äter till stor del med ögonen och om aptiten är sviktande är det helt avgörande att maten ser aptitlig ut. Ser det gott ut smakar det gott. Med våra smarta formar lagar du enkelt timbaler och patéer som efterliknar den ursprungliga råvarans utseende, men i en konsistens som passar din gäst.

Receptinspiration

Det är inte svårt att laga konsistensanpassade måltider, men du behöver lite kunskap och framförallt inställningen att varenda gäst har rätt till näringsrik och varierad kost som både tilltalar ögat och smaklökarna. Så på samma sätt som du lägger tid och engagemang på att planera och laga normalkosten behöver du lägga tid och engagemang på att tillaga den konsistensanpassade kosten.